Pages

Sunday, March 25, 2012

SUP AYAM KETUMBAR

Sup Ayam Ketumbar

Bahan-bahannya:
1/4 ekor ayam dipotong kecil
1cm halia diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji tomato dibelah 10
1 biji bawang besar dimayang halus
1 sudu makan ketumbar ditumbuk halus
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
800ml air untuk merebus
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa (kiub pati ayam dsb.)
Daun ketumbar & bawang goreng untuk hiasan
minyak untuk menumis

         



Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang & biji pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar, kacau hingga layu.
3. Masukkan ayam, kacau sekejap hingga separuh masak.
4. Masukkan air, halia, ketumbar, lada hitam, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati & biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan tomato, tutup api & angkat.
6. Sedia untuk dihidang bersama daun ketumbar & bawang goreng.

No comments:

Post a Comment