Pages

Sunday, April 29, 2012

LAKSA KUAH MERAH (LAKSA TERENGGANU)

 Laksa Kuah Merah (Laksa Terengganu)

Bahan-bahannya:
1/2kg laksa kering halus direbus hingga lembut & ditoskan
800-1kg ikan sardin direbus, diambil isi & diblend bersama santan.
1+1/2 biji santan kelapa@ 8 cawan santan
5 sudu cili boh
3 biji bawang besar merah dikisar
1.5cm halia dikisar
4 keping asam gelugor
2 paket rempah laksa terengganu dibancuh dengan sedikit air
gula melaka secukupnya
garam secukupnya
sedikit bahan perasa
sedikit minyak untuk menumis

       

Bahan ulam:
Taugeh dibuang ekor
1 biji timun dihiris halus
15 biji kacang panjang dihiris halus
1 kuntum bunga kantan dihiris halus
1 ikat daun kesum dihiris halus

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar & halia kisar hingga naik bau.
2. Masukkan bancuhan rempah laksa terengganu bersama cili boh, kacau hingga naik minyak/ rempah masak.
3. Masukkan santan bersama isi ikan kisar, asam keping, garam, gula melaka & perasa, kacau hingga sebati.     Biarkan kuah mereneh & mendidih hingga pecah minyak.
4. Angkat & sedia untuk dihidang bersama laksa & ulam.

No comments:

Post a Comment