Pages

Saturday, March 3, 2012

PUDING ROTI KAREMAL BERCOKLAT


Puding Roti Karamel Bercoklat

Resepi ni untuk dua adunan (2 loyang 4 segi ukuran 18cm x 18 cm, tinggi 5cm)

Bahan-bahan Lapisan 1 (gula hangus):
1 cawan gula
1 cawan air
6 keping roti sandwich gardenia digunting kecil memanjang (ummi guna kerak bahagian tepi lebihan sandwich dari 18 keping roti)


Cara Membuatnya:
1. Masukkan gula dalam periuk, hidupkan api perlahan, biarkan sehingga perang.
2. Masukkan air biarkan sehingga semua gula larut. (hati-hati mungkin air gula yang panas akan terpercik apabila ditambah air)
3. Tuangkan air gula hangus ke dalam dua loyang. 
4. Susun roti didalam loyang yang mengandungi gula hangus tadi.

Bahan Lapisan 2 (Karamel):

7 biji telur gred B
1 tin susu sejat/ susu cair
3 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh essen vanilla

       

Cara Membuatnya:

1. Pukul telur bersama semua bahan lain hingga sebati.
2. Tuangkan keatas lapisan 1, kukus selama 10-15 minit/
3. Angkat & biarkan seketika.

Bahan-bahan Lapisan 3 (Puding Coklat):
25 gram agar-agar
1 cawan gula
6 cawan air
1 tin susu cair/sejat
2 sudu makan serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas
1/2 sudu teh garam

      

Cara Membuatnya:
1. Masak air bersama agar-agar hingga larut.
2. Masukkan susu, serbuk koko, gula & garam, kacau hingga mendidih.
3. Angkat & tuangkan keatas puding roti karamel yang telah masak tadi.
4. Sejukkan, masukkan ke dalam peti ais (2-3jam)
5. Keluarkan dari acuan, potong ikut saiz yang dikehendaki.
6. Sedia untuk dihidang.







No comments:

Post a Comment