Pages

Saturday, March 17, 2012

MEE KUAH DAGING

Mee Kuah Daging


Bahan-bahannya:
600gm mee kuning, dicelur dengan air panas & ditoskan
200gm daging, dihiris kecil & nipis
2 biji bawang besar holland dikisar
1 biji bawang besar holland dimayang halus
4 ulas bawang putih diketuk
1 liter air untuk merebus
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan tomato puree
1 sudu makan cili boh
1 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 sudu makan cuka makan
2 sudu makan kacang tanah yang ditumbuk (ummi guna serbuk kacang tanah nona)/beli aje kacang cap tangan/pagoda dll.
Kobis dihiris halus
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak masak untuk menumis (Ummi guna minyak zaitun)




Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang hingga naik bau.
2. Masukkan bawang besar yang dimayang, kacau hinagga layu.
3. Masukkan bawang kisar bersama tomato puree & cili boh, kacau hingga rempah masak.
4. Masukkan air bersama daging, garam, gula, cuka, serbuk kacang tanah, perasa secukupnya. Biarkan mereneh sehingga daging empuk.
5. Sediakan mee didalam mangkuk, letakkan hirisan kobis, siramkan dengan kuah panas diatas. Hidangkan bersama bawang goreng, hirisan cili padi/ lada merah & daun sup.





No comments:

Post a Comment