Lempeng Susu |
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum@ secukupnya
1/2 cawan susu segar@ susu tepung dibancuh dengan 1/2 cawan air suam
Sedikit garam
Planta @ marjerin untuk memanggang.
Sendukkan keatas frypan |
Cara membuatnya:
1. Bancuhkan bahan-bahan diatas.
2. Boleh ditambahkan air jika perlu.
3. Kepekatannya seperti madu yang dituang.
4. Panaskan kuali leper/ fry pan dengan api yang perlahan.
5. Lengserkan sedikit planta, sendukkan satu senduk adunan, ratakan dengan belakang senduk gerakan dalam bentuk bulatan arah lawan jam.
6. Balikkan apabila timbul lubang-lubang udara di atasnya. Biarkan sehingga masak.
7. Sedap dihidang bersama madu/gula/susu pekat manis.
5. Lengserkan sedikit planta, sendukkan satu senduk adunan, ratakan dengan belakang senduk gerakan dalam bentuk bulatan arah lawan jam.
6. Balikkan apabila timbul lubang-lubang udara di atasnya. Biarkan sehingga masak.
7. Sedap dihidang bersama madu/gula/susu pekat manis.
No comments:
Post a Comment