Pages

Tuesday, January 31, 2012

PUDING SAGU GULA MELAKA

Puding Sagu Gula Melaka


PUDING SAGU


Bahan-bahannya:
2 cawan sagu
12 cawan air
Pewarna Hijau


        
                                                Foto 1                                                             Foto 2

        
                                           Foto 3                                                           Foto 4

            
                                                 Foto 5                                                             Foto 6


Cara Membuatnya:
1. Satukan kesemua bahan diatas. Sentiasa kacau sehingga warna biji sagu bertukar kepada warna yang jernih. (Foto 1 & 2)
2. Angkat & basuh dibawah air paip yang mengalir sehingga semua kanji/ lendir keluar meninggalkan biji sagu. (Foto 3 & 4)
3. Sudukan kedalam acuan. Sejukkan didalam peti ais selama 2-3jam. (Foto 5 & 6)
4. Bolehlah dikeluarkan untuk dimakan bersama air gula melaka & kuah santan.



Air Gula Melaka



AIR GULA MELAKA


Bahan-bahannya:
2 keping gula melaka
1 cawan air
2 helai daun pandan disimpul


Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan diatas. Masak hinggan semua gula melaka larut.
2. Sedia untuk dihidangkan bersama puding sagu.



KUAH SANTAN


Bahan-bahannya:
3 cawan santan pekat
1 sudu teh garam


Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan diatas. Masakkan diatas api, sehingga hampir mendidih. Sentiasa kacau supaya tak pecah minyak.
2. Sedia untuk dihidangkan bersama Puding Sagu.


        


Hiasan:
Ceri Merah
Daun Pandan


Cara Menghidang:
1. Keluarkan puding sagu dari acuan. Letakkan dididalam mangkuk, siramkan dengan 2 sudu besar air gula melaka & 1 senduk santan/ secukupnya.
2. Hiaskan dengan ceri & daun pandan. Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment