Pages

Sunday, October 13, 2013

TUMIS AIR IKAN SARDIN

 
Tumis Air Ikan Sardin

Bahannya :
425gm Ikan sardin dalam tin (Ummi guna marina brand )
1 biji bawang besar holland dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
2 keping hirisan halia dihiris halus
1/2 biji timun dipotong kecil

1 sudu makan sos tomato
1 biji tomato dibelah 8
2 cawan air
1 sudu teh pes cili maepranom
2 sudu makan gula perang@ secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa


       

Caranya :
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga layu
2. Masukkan pes cili & sos tomato, kacau hingga sebati
3. Masukkan air, gula perang, garam & perasa, biarkan hingga mendidih
4. Masukkan sardin & sosnya bersama timun dan tomato, kacau @ kuakkan kuah (supaya ikan tidak hancur) hingga timun layu.
5. Angkat, hiaskan dengan hirisan daun ketumbar & gulungan tomato. Sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment