Pages

Saturday, March 16, 2013

BURUNG PUNAI MASAK SAMBAL PEDAS, MANIS & MASAM

 
Burung Punai Masak Sambal Pedas, Manis & Masam

Bahan-bahannya:
5 ekor burung punai dibersihkan, dibelah 2. Perap dengan garam, kunyit & perasa selama 15minit. Goreng sehingga garing.
2 biji bawang besar dikisar
3 keping hirisan halia dikisar
2 sudu pes cili maepranom
1 biji bawang besar dimayang kasar
1+1/2 sudu makan gula@ secukup rasa
3/4 sudu teh garam@ secukup rasa
Sedikit bahan perasa
1/2 sudu teh pes asam jawa  adabi

1/2 cawan air jika perlu
Minyak untuk menumis.


           

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga masak.
2. Masukkan pes cili, garam, gula, asam jawa, air & perasa, kacau hingga sebati.
3. Masukkan hirisan bawang besar, kacau selama 2 minit & angkat.
4. Tuangkan kuah keatas burung yang telah digoreng tadi. Hiaskan dengan daun ulaman belalai gajah. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment