Pages

Thursday, June 14, 2012

NASI BERLAUK

Nasi Berlauk

GULAI NASI BERLAUK

     

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol (600gm)- direbus selama 1 jam bersama 4 keping asam keping, 4 ulas bawang putih, garam, sedikit perasa & 5 keping hirisan lengkuas. Angkat & toskan (lagi lama rebus lagi sedap)
5 cawan santan dari 1 biji kelapa
1+1/2 biji bawang besar merah dikisar
2 cm kunyit hidup dikisar
2 hirisan lengkuas dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
2 tangkai lada merah dibelah 2
6 tangkai kacang panjang dipotong sepanjang 2 inci
1 sudu makan cili boh
1 keping asam keping
garam & gula secukup rasa
sedikit bahan perasa



Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kedalam periuk kecuali ikan tongkol. Kacau sehingga mendidih.
2. Masukkan ikan tongkol, kacau  sehingga mendidih sekali lagi.
3. Angkat, sedia untuk dimakan bersama nasi putih, sambal cili kering & ulam timun sebagai nasi berlauk.



No comments:

Post a Comment