Pages

Sunday, March 4, 2012

MAGGI KARI

Maggi Kari

Bahan-bahannya: (untuk 2-3 orang makan)
2 bungkus mee maggi perisa kari
1 biji bawang besar holland dimayang halus
3 ulas bawang putih diketuk
1 sudu makan cili boh
1 biji tomato dicincang halus
2 biji telur
6 biji bebola ayam dibelah 4
4 cawan air
sedikit gula (ummi tak letak garam sebab perencah maggi dah masin)
kobis dihiris kecil
Minyak untuk menumis (Ummi guna minyak zaitun)

      

Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar, kacau hingga keperangan.
2. Masukkan cili boh & tomato, kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan air bersama perencah maggi kari & gula secukup rasa. Biarkan hingga mendidih.
4. Pecahkan 2 biji telur ke dalam periuk, (jangan kacau supaya tak hancur,) biarkan hingga kental.
5. Masukkan kobis & mee segera, biarkan selama 2 minit.
6. Angkat, hidangkan bersama hiasan bawang goreng, daun ketumbar & tomato.



No comments:

Post a Comment