Pages

Saturday, February 25, 2012

PANDUAN SUKATAN BERAT (g) MENGIKUT ISIPADU DALAM SUDU & CAWAN (saiz 8 oz cecair)



Bil.
Bahan
Cawan/Sudu
Anggaran Berat (g)
1.
Mentega/ Marjerin
1 cawan (padat)
185 g
2.
Gula Perang
1 cawan (padat)
190 g
3.
Gula Pasir/ Gula Castor
1 cawan
190 g
4.
Gula Aising
1 cawan
125 g
5.
Susu Segar
1 cawan
196 g
6.
Susu Pekat Manis
1 cawan
260 g
7.
Susu Sejat
1 cawan
200 g
8.
Air
1 cawan
190 g
9.
Susu Coklat
1 cawan
205 g
10.
‘Non Dairy Creamer’
1 cawan
100 g
11.
‘Whipped Cream’
1 cawan
160 g
12.
Tepung Naik Sendiri
1 cawan
115 g
13.
Tepung Jagung
1 cawan
105 g
14.
Tepung Kastad
1 cawan
86 g
15.
Santan
1 cawan
200 g
16.
Pulut (Beras)
1 cawan
167 g
17.
‘Sponge Mix’
1 cawan
125 g
18.
‘Chocolate Chip’
1 cawan
160 g
19.
‘Fruit Cocktail’ (Dalam Tin)
1 cawan
240 g
20.
Kacang Tumbuk
1 cawan
120 g
21.
Minyak
1 cawan
175 g
22.
Ceri Hitam (Dalam Tin)
1 cawan
255 g
23.
Manik
1 cawan
160 g
24.
Serbuk Penaik/ Soda Bikarbonat
1 sudu teh
5 g
25.
‘Cream Of Tartar’
1 sudu teh
5 g
26.
Garam
1 sudu besar
20 g
27.
‘Chocolate Paste’
1 sudu besar
15 g
28.
Vanila
1 sudu besar
13 g
29.
Kopi Segera
1 sudu besar
5 g
30.
Koko Serbuk
1 sudu besar
5 g
31.
‘Chocolate Rice’
1 sudu besar
10 g
32.
Yis Segera
1 sudu besar
10 g
33.
Kacang Walnut
10 biji
20 g
34.
Ceri Bertangkai
10 biji
50 g
35.
Ceri Tanpa Tangkai
10 biji
48 g



Tambahan:
1 Sudu Besar = 3 Sudu Teh
4 Sudu Besar  =1/4 Cawan (saiz 8 oz cecair)

# Sumber: Koleksi Istimewa Resepi Masakan Koko
                    Jabatan Pertanian Malaysia (1995)

4 comments: