Pages

Thursday, January 26, 2012

MINI DONUT KENTANG

Mini Donut Kentang



Donut ni ranggup diluar & lembut didalam, sedap sangat, dah sejuk pun masih lembut lagi....anak-anak Ummi pun suka, Resepi dibawah ni dapat 35 biji mini donut. Sebahagiannya Ummi goreng separuh masak & simpan dalam freezer...keesokannya, pagi-pagi lagi Aishah dah minta donut, nasib baik ada simpanan dalam freezer, senang & mudah, terus goreng.....


Bahan-bahan:
3+1/2 cawan tepung gandum
1+1/2 sudu teh mauripan (5gm)
2 sudu besar susu tepung
2 biji kentang yang telah direbus
1/2 cawan air suam
1 biji telur gred B
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Gula castor untuk salut







Cara Membuatnya:
1. Gaulkan gandum, mauripan & susu tepung hingga sebati, ketepikan.
2. Blender semua bahan yang lain kecuali gula castor dengan blender bawang.
3. Tuangkan bahan blender kedalam adunan diatas, uli hingga tidak melekat & kenyal.
4. Bentukkan bulat, leperkan & buat lubang ditengah dengan menggunakan ibu jari @ boleh guna acuan donut.
5. Biarkan 1/2 jam @sehingga kembang, bolehlah digoreng dengan api yang perlahan hingga masak. Kalau nak simpan, goreng separuh masak, sejukkan & simpan dalam freezer.
6. Taburkan dengan gula castor diatasnya & siap untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment