Pages

Sunday, January 30, 2011

KERANG GORENG

Dihidangkan dengan sos thai dipping chicken

Ada kerang yang terbuka menunjukkan sudah masak
Kerang ditutup dengan tudung periuk agar cepat masak



Bahan-bahan:


2 kg kerang
1 biji bawang besar dimayang
5 biji cili padi diketuk
3 helai daun limau purut dicarik
2 batang serai diketuk
3 sudu besar cili boh
garam secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit perasa
minyak untuk menumis


Cara memasak:


1. Tumis bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak
3. Masukkan garam, gula & perasa, kacau hingga sebati.
4. Masukkan kerang, serai, daun limau purut & cili padi, kacau hingga sebati.
5. Tutup dengan tudung periuk selama 15 minit, perlahankan api, biarkan sehingga masak**
6. Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dengan sos cili thai.


**untuk mengetahui kerang telah masak, apabila ada diantara kerang tersebut terbuka dengan sendirinya.

No comments:

Post a Comment