Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Friday, December 20, 2013

MEE SEGERA GORENG PERISA ASLI IBUMIE

 
Mee Segera Goreng Perisa Asli Ibumie

Bahannya :
5 paket mee Goreng segera Ibumie perisa asli
7 ulas bawang putih diketuk
100gm isi ayam
4 rumpun sawi manis dipotong kecil
4 sudu makan kicap mee
4 paket perisa asal mee Goreng ( Ummi guna perisa asal serbuk aje,  kicap  & minyak x guna)
1 biji tomato dicincang dadu
1/2 sudu teh garam@ secukup rasa
1+1/2 sudu makan gula perang (molasses organic brown sugar )
1 sudu teh pes cili maepranom
1 sudu makan tomato puree
1 biji telur
1 keping tauhu dipotong kecil
Minyak untuk menumis


           
Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan ayam,  kacau hingga masak.
3. Pecahkan telur, kacau hingga berketul
4. Masukkan kicap, tomato puree, tomato, perisa asal mee goreng asli,  gula perang, pes cili maepranom & garam. Kacau hingga sebati
5. Masukkan mee, tauhu & sawi. Kacau hingga sebati.
6. Angkat, hiaskan dengan bawang Goreng,hirisan daun ketumbar,  gulungan kulit tomato & limau nipis. Sedia untuk dihidang.



             


MEE GORENG DAGING GULA PERANG

 
Mee Goreng Daging Gula Perang

Bahannya :
1/2 kg mee kuning
6 ulas bawang putih diketuk
150gm daging dihiris nipis
1 keping tauhu dipotong kecil
1 sudu makan pes cili maepranom
4 sudu makan kicap mee
1 sudu makan tomato puree
2 rumpun sawi manis dipotong kecil
1+1/2 cawan taugeh
2 sudu makan gula perang  (molasses organic brown sugar)
1 cawan air
garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis (minyak Neu Vida)Caranya


           

Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warna
3. Masukkan air, tutup dengan tudung periuk. Renehkan hingga daging empuk.
4. Masukkan kicap, tomato puree, pes cili, garam, gula perang, & perasa. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan mee, sawing & taugeh.  Kacau hingga sebati.
6. Angkat, hiaskan dengan bawang Goreng  & daun ketumbar.


SPAGHETTI AYAM CENDAWAN BERSAMA LADA BENGGALAbenggala

Spaghetti Ayam Cendawan Bersama Lada Benggala

Bahannya:
750gm spaghetti halus angel hair (San Remo Brand)
Air secukupnya untuk mencelur
1 sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak

Caranya:
1. Didihkan air bersama garam & minyak masak
2. Masukkan spaghetti, celur selanma 2 minit
3. Angkat dalam penapis jarang, siramkan dibawah air yang mengalir & toskan.

           

Sos Spaghetti
Bahanya:
1 tin tomato puree (425gm)
1 tin cendawan butang (Cap Ayam) dibelah 6
400gm daging hancur (Ramly Brand)
1 sudu makan pes cili maepranom (boleh guna cili boh kalau tak ada)
2 biji tomato dipotong dadu
1 cawan air
1 biji lada benggala dipotong kiub
2 biji bawang besar holland dipotong dadu
Gula perang secukupnya (Molasses brown sugar)
Garam secukupnya (garam bukit organic)
Minyak masak secukupnya untuk menumis (minyak bunga matahari Neu Vida)
Sedikit bahan perasa (Knorr pasti sedap)

Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu.
2. Masukkan daging cincang, kacau hingga masak
3. Masukkan air, pes cili maepranom, tomato puree, tomato, cendawan, garam, gula & perasa kacau hingga sebati & hingga mendidih.
4. Masukkan lada benggala, kacau sekejap dan angkat.
5. Hidangkan spaghetti bersama sos diatas, hiaskan dengan gulungan kulit tomato & pucuk belalai gajah. Sedia untuk dihidang.

Thursday, December 19, 2013

PANCAKE BUTTER MILK

 
Pancake Butter Milk

Bahannya :
2 cawan tepung gandum diayak
2 sudu teh baking powder diayak
1 sudu teh serbuk soda bikarbonat diayak
175gm butter dicairkan
2 sudu makan gula perang
1 sudu teh garam
1 cawan susu (Ummi guna dutch lady low fat)
1 cawan butter milk ( susu + 2 sudu makan cuka makan)
1 biji telur pukul

           
Caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat & serbuk penaik ( baking powder)
2. Satukan semua cecair (  butter milk, susu, butter cair, & telur.
3. Masukkan garam  & gula. Kacau hingga larut.
4. Campurkan larutan diatas bersama bahan ayak (gandum + soda bikarbonat + baking powder). Kacau hingga sebati.
5. Panaskan frypan,  sendukkan  mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Bila terdapat lubang-lubang kecil di  permukaan bolehlah dibalikkan supaya masak di kedua-dua belah  permukaan sehingga keperangan.
7. Angkat, buatkan sehingga habis bancuhan. Sedap dimakan bersama madu@ susu pekat@ jem,  buah-buahan dll.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...