Bacalah Walau Sedetik


Random Hadith Widget

Monday, May 13, 2013

SOTONG GORENG SAUS ABC


Sotong Goreng Saus Manis ABC

Bahan-bahannya:
6 ekor sotong dipotong cincin
1 biji bawang besar dihiris dadu

3 ulas bawang putih dicincang
2 hirisan halia dimayang halus
1 sudu makan pes cili maeparanom
4 sudu makan saus manis ABC
1 biji cili hijau dihiris serong
garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
minyak untuk menumis


               

Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga layu.
2. Masukkan pes cili & saus manis ABC, kacau hingga sebati.
3. Masukkan sotong, cili hijau, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati & sotong masak.
4. Angkat, sedia untuk dihidang.


MEE GORENG BEBOLA DAGING RENCAH DAGING

Mee Goreng Bebola Daging Rencah Daging

Bahan-bahannya:1kg mee kuning dibilas bersih & ditoskan
1 + 1/2 biji bawang besar dihiris dadu
5 ulas bawang putih dicincang halus
3/4 cawan saus manis ABC
1 sudu makan pes cili mae pranom
1 cawan air
10 biji bebola daging dihiris nipis
100gm daging dihiris kecil & nipis
1 biji tomato dipotong dadu
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Hirisan kobis secukupnya
Minyak untuk menumis


            

Cara membuatnya:1. Tumis bawang putih & bawang besar hingga layu.
2. Masukkan daging,  kacau sekejap hingga bertukar warna.
3. Masukkan air, tutup dengan tudung periuk, perlahankan api, biarkan mereneh sehingga daging empuk.
4. Masukkan pes cili, bebola daging, tomto, saus manis, garam, gula & perasa. Kacau hingga sekata.
5. Masukkn mee & kobis, kacau hingga sebati.
6. Angkat, hiaskan dengan gulungan kulit tomato dan daun ketumbar, sedia untuk dihidang.


KERANG GORENG TAUCU

Kerang Goreng Taucu


Bahan-bahannya:
1 kg kerang dibersihkan & ditoskan
1 biji bawang besar dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
2 keping hirisan halia dimayang halus
2 sudu makan taucu
1 cawan air
1 sudu makan pes cili mae pranom
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis


                


Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga layu.
2. Masukkan pes cili, taucu, garam, gula & perasa. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan kerang & air. Kacau balik sekejap, perlahankan api, tutup kerang dengan tudung periuk, biarkan mereneh sehingga kering air & ada kerang yang telah terbuka menandakan ia telah masak.
4.  Angkat, sedia untuk dihidang.


           

Sunday, May 12, 2013

NASI GORENG SOTONG

Nasi Goreng Sotong


Bahan-bahannya:
5 ekor sotong dihiris bulat
2 pinggan penuh nasi putih sejuk
1 biji bawang besar dihiris dadu
4 ulas bawang putih dicincang
1 sudu makan pes cili maepranom
2 sudu makan kicap sotong/sos ikan
1 biji telur
garam & gula secukup rasa
sedikit perasa
hirisan sawi secukupnya

              

Cara Membuatnya:
1. Tumis bawang putih & bawang besar hingga layu
2. Masukkan pes cili, kacau hingga sebati.
3. Masukkan telur, kacau hingga kering & bergentel.
4. Masukkan kicap sotong, sotong, garam, gula & perasa, kacau hingga sebati & sotong masak..
5. Masukkan nasi & sawi, kacau hingga nasi tidak melekat & kering,
6. Hiaskan dengan daun ketumbar, sedia untuk dihidang.


                

AYAM GORENG SAUS MANIS ABC

Ayam Goreng Saus Manis ABC

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam dipotong 8, dibersihkan, digaul garam, kunyit & perasa, digoreng separuh masak.
3 biji bawang besar dimayang halus
5 ulas bawang putih dihiris nipis
3 keping hirisan halia dimayang halus
1 cawan air
8 sudu saus  manis ABC
Garam secukup rasa
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis & menggoreng



              

Cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar, bawang putih & halia sehingga layu.
2. Masukkan air,  saus manis, garam & perasa, kacau hingga sebati.
3. Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi, kacau hingga sebati.
4. Angkat & hidangkan, hiaskan dengan cili hijau. Sedia untuk dihidang.


           


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...